Ya Allah, sesungguhnya waktu Dhuha itu waktu DhuhaMu, kecantikanny adalah kecantikanMu, keindahan itu keindahanMu, kekuatan itu kekuatanMu, kekuasaan itu kekuasaanMu dan perlindungan itu perlindunganMu.
Ya Allah, jika rezekiku masih di langit, turunkanlah, dan jika di dalam bumi, keluarkanlah, jika sukar, permudahkanlah, jika haram, sucikanlah dan jika jauh, dekatkanlah.
Berkat waktu dhuha, kecantikan. keindahan, kekuatan, kekuasaanMu, limpahkan kepadaku segala yang Engkau telah limpahkan kepada hamba-hambaMu yang soleh.

Pengikut

JOM SINGGAH SHOPPE

Nak snek tradisional yang terlajak sedap, rangup dan inti padat??

Popia Simpulan Kasih,
Popia Gulung Kasih,
Karipap Mini,
Serunding Ikan Kg Laut.


Jom Singgah kat blog SNEK LAZAT dan SEDAP.. dan FB
SNEK LAZAT

Insyallah dijamin sedap tau sebab ramai yang borong sakan.. ramai yang repeat order. Order raya mencecah 300-500kg tapi ikut kemampuan juga la.. Alhamdulillah syukur sesangat. Anda bila lagi nak rasa??

Ahad, 22 Mac 2015

5 Sebab Kenapa Anda Perlu Minum Tea Hijau

Kalau sarapan.. apa minum favorite anda ye   tea tarik.. milo.. nescafe.. dan macam2 lagi kan jenis minum yang sedap2 belaka.. huhu. Tapi sejak tau kelebihan tea hijau.. sy lebih gemarkan minum tea hijau.. siap bekal untuk sehari lagi.. haha. Gantikan air masak dengan tea hijau yang super sihat untuk jangka masa panjang.

Walaubagaimanapun masih ramai yang tidak tahu tentang sebab-seba kenapa kita perlu minum teh setiap hari dan menjadikan amalan minum teh sebagai minuma harian. teh hijau kaya dengan antioksidan yang memberi manfaat terhadap kesihatan. 

Antara sebab-sebab kenapa kita perlu minum teh setiap hari ialah:

Kurang Kafein
-------------
Teh hijau mengandungi tahap kafein yang amat sedikit . Teh hijau amat sesuai diambil dalam keadaan yang panas, sejuk, amnis atau tawar. Jadi bagi penggemar kopi adalah lebik baik gantikan secawan kopi dengan teh hijau. Secara tida langsung anda telah mengurangkan dua pertiga kandungan kafein dengan minuman teh hijau.


Melancarkan Sistem Pernafasan
----------------------------
Teh inio mengandungi dua alkaloid yang lebih dikenali sebagai theobromine dan theophylline. Keduanya mempunyai struktur molekul yang sama seperti kafein. 

Theobromine boleh merangsang jantung dan sedikit bersifat diuretik. Zat ini dikatakan mampu menghalang masalah batuk dan melegakan otot di bahagian pernafasan. Theophylline pula berfungsi melemaskan otot di bahagian bronkus yang mana fungsinya boleh melancarkan sistem pernafasan.

Menghilangkan Kegelisahan
------------------------'
Tak semua orang boleh minum kopi. Ada yang sensitif dengan kopi. Ada juga yang risau mendapatkan masalah kepada kesihatan seperti mencetuskan kegelisahan dan rasa cemas yang tidak bertempat. Gejala ini disebut sebagai 'coffee jitters'. Masalah ini tidak akan berlaku jika kalian mengambil teh hijau. 

Menurunkan Berat Badan
----------------------
Teh hijau mempercepatkan proses pembakaran kalori dengan menghalang penyerapan lemak arteri dan kolesterol. Satu penyelidikan yang di buat oleh International Journal of Obesity telah membuat kesimpulan berdasarkan kajian mereka bahawa ekstrak teh hijau mampu meningkatkan pembakaran kalori dan lemak dalam badan. 

Menurut Journal Amerika berdasar kajian klinikal Nutrisi bahan perangsang di dalam teh hijau mampu meningkatkan kadar metabolisme dan memberikan tenaga. sekaligus membantu menurunkan berat badan jika diamalkan setiap hari.

Menguatkan Daya Ingatan
-----------------------
Terdapat satu zat istimewa di dalam teh hijau yang dikenali sebagai asid amino L-theanine. Zat ini dikatakan boleh membantu merangsang mental dan kemampuan fokus seseorang serta menolong mengekalkan kecergasan memori atau fungsi otak. 

Seorang dewasa yang meminum dua gelas teh hijau akan merasai peningkatan masalah kognitif daripada mereka yang tidak menyukainya. Ini kerana dos antioksidan yang terkandung dalam minuman ini dapat melawan radikal bebas yang merosakkan saraf-saraf dalam otak.

Inilah antara 5 sebab kenapa kita perlu mengambil teh hijau setiap hari. Hakikatnya banyak lagi manafaat teh hijau ni untuk kesihatan kita. Antaranya ialah Mengurangkan risiko kanser, Mengatasi bengkak mata,
Antiseptik kulit, Melindungi kulit,Menurunkan tekanan darah dan Awet Muda.Kandungan vitamin E membuatkan kulit lebih muda. Selain itu minuman ini juga membantu melancarkan peredaran darah sekali gus mengurangkan risiko sera­ngan jantung dan strok.


Sebelum saya mengudur diri satu lagi soalan ayang sya ungin ajukan. Apakah teh hijau yang menjadi pilihan hati kalian semua?? Bagi saya hanya tea4life yang terbaik untuk jadikan amalan harian..



Jawapan Segera



Name:




Email Address:




Pertanyaan mengenai produk @ harga









Form provided by Freedback.





LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...