Ya Allah, sesungguhnya waktu Dhuha itu waktu DhuhaMu, kecantikanny adalah kecantikanMu, keindahan itu keindahanMu, kekuatan itu kekuatanMu, kekuasaan itu kekuasaanMu dan perlindungan itu perlindunganMu.
Ya Allah, jika rezekiku masih di langit, turunkanlah, dan jika di dalam bumi, keluarkanlah, jika sukar, permudahkanlah, jika haram, sucikanlah dan jika jauh, dekatkanlah.
Berkat waktu dhuha, kecantikan. keindahan, kekuatan, kekuasaanMu, limpahkan kepadaku segala yang Engkau telah limpahkan kepada hamba-hambaMu yang soleh.

Pengikut

JOM SINGGAH SHOPPE

Nak snek tradisional yang terlajak sedap, rangup dan inti padat??

Popia Simpulan Kasih,
Popia Gulung Kasih,
Karipap Mini,
Serunding Ikan Kg Laut.


Jom Singgah kat blog SNEK LAZAT dan SEDAP.. dan FB
SNEK LAZAT

Insyallah dijamin sedap tau sebab ramai yang borong sakan.. ramai yang repeat order. Order raya mencecah 300-500kg tapi ikut kemampuan juga la.. Alhamdulillah syukur sesangat. Anda bila lagi nak rasa??

Isnin, 3 Mac 2014

7 Kriteria Memilih Soya terbaik

Assalamualaikum dan selamat pagi semua. Selamat bekerja semua ye. Jangan layan monday blues sangat la ye.. cool je. Kerja tetap kena laksanakan. dan disiapkan. Apa2 selamat bekerja semua ye.

Pagi nak share 7 kriteria penting semasa memilih soya. Tau ramai rakyat malaysia suka amalkan protein yang berasaskan soya untuk diet. Nak tau kenapa?? Pengambilan sumber protein memang mengenyang, so tak perlu nak ambil karbohidrat dalam kuantiti yang banyak.

Bagaimana untuk memilih soy protein yang terbaik dan berkualiti? Terdapat banyak produk di pasaran sehingga kita jadi rambang memilih dan kemungkinan tidak jadi membeli kerana tidak tahu yang mana satu untuk dipilih.

Mari kita lihat apa 7 kriteria WAJIB ada dalam Soy Protein yang berkualiti dan terbaik.



1. Kacang soya itu sendiri mesti tumbuh membesar secara organic~

Kenapa soybeans mesti ditanam secara organic….sebab kajian penananam secara kimia (bukan organic) akan menyebabkan nutrisi makanan berkurangan.. Dan dari segi kajian.. sudah terbukti ada hubungkait antara cancer dan nitrates.. Jadi amatla penting pesticides, fungicides, and herbicides tidak digunakan disepanjang proses pembesaran soybeans ni.




[ Tips Pelangsingan dengan Sumber protein yang terbaik ]


2. Soybean tu mestilan Non GMO ( tak dihasilkan secara genetic)~

Kenapa soy protein mestilah non genetik engineered?sebab secara umumnya..soybean yang dari jenis genetic ni adalah murah utk dihasilkan (ni lebih kurang vitamin sintetik danvitamin natural..) dan kebanyakkan syarikat akan mencari cara utk menjimatkan kos..dan semestinya menggunakan soybean yg dihasilkan secara genetic. Dr. Louis J. Pribyl, a Brazilian government scientist menekankan yang berdasarkan kajian... toksin akan dibina tanpa disedari apabila gen baru dimasukkan didalam sel tumbuhan.


3. Soy Protin tu mesti mengandungi 9 asid amino perlu-

Ni ciri yang amat penting..Badan memerlukan kesemua 9 ni untuk menghasilkan hormone,jus penghadaman,antibodi, enzyme. If one essential amino acid is missing, the immune system can be depressed 30%, and many important body functions are delayed or stopped.

4. Dalam proses pembuatan soy isolate, soyflakes mesti dibersihkan dgn air bukan dgn 
alcohol-

Alcohol tu haram yelah satu hal gak ..tapi kalau dicuci dengan alcohol..ianya akan memusnahkan
 kandungan isoflavone
..... up to 88%! Sedanglan isoflavone itu diperlukan utk mengurangkan
 risiko cancer paru2,etc..Isoflavones juga bermanfaat dlm penyeimbangan hormon dan menaikkan
berat tulang


5. Bahan anti-thyroid/anti-growth substance mesti disingkirkan-

Soy yang mentah mengandungi "anti-growth", "anti-tyrosine" substance. sedangkan kalau
kekurangan bahan2 ni akan menyebabkan low blood pressure, low body temperature, and restless
leg syndrome.
Find a brand that uses an extracting process that removes this substance, yet keeps
the soy in a raw form in order to maintain the HIGHEST LEVEL OF AMINO ACIDS and ISOFLAVONES which are very sensitive to heat.

6. Proses pembuatan soy protein sebaiknya tanpa pemanasan-

Amino acids sangat sensitive dgn suhu yg panas.. In some studies, cooking protein has been shown to
destroy up to 50% of some ESSENTIAL AMINO ACIDS. If an individual consistently consumes a diet
that is lacking in all of the essential amino acids, inadequate brain development and hormones, or
other body tissue development can be the result

7. Soy isolate itu mesti ditambah dgn unsur calcium..kenapa?~

Kajian /artikel melaporkan bahawa serbuk soy adalah sangat berasid dan boleh mnyebabkan kerapuhan tulang. Dan oleh yg denikian unsur calcium yang secukupnya mesti ditambah dalam soy perotein tu untuk meneutralkan kembali serbuk soy tu.Kebanyakan pengusaha/pengeluar protin tidak menambah cukup kalsium.

Kredit to Kak Cery for info
http://permatacintaku.blogspot.com

Semoga bermanfaat ye semua. Setakat ini, protien shaklee yang memenuhi kriteria semua di atas nie. Jemput baca info tentang protein shaklee ye -- KLIK SINI


======================================================================  Tips/Info::

♥♥ Tips Lewat?? 25 Risiko bila tidur lewat.  ---》》 http://curium-cr.com/my-6223056

♥♥ Tips travel dengan lower cost.. --- http://curium-cr.com/my-6223050 ♥♥  
♥♥ Khas peminat burger Bigmac. Sapa Burger FREE?? -- http://curium-cr.com/my-6165530
 
♥♥ Earth Hour Walk pada 29March2014. Jom check lokasi terlibat, kalu nak join sila isi form ye -- http://curium-cr.com/my-6139732
 
♥♥ Tips memilih data plans terbaik --- http://curium-cr.com/my-6188354 

♥♥ Redeem FREE rawatan pelangsingan ---  http://curium-cr.com/my-6206536 =======================================================================

Salam Sayang,
Mazlina Mohd Nazir



Sambil2 bolehlah jenguk blog2 lain gak:: 
http://www.jomsinggah.com   

Jawapan Segera



Name:




Email Address:




Pertanyaan mengenai produk @ harga









Form provided by Freedback.





LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...