Ya Allah, sesungguhnya waktu Dhuha itu waktu DhuhaMu, kecantikanny adalah kecantikanMu, keindahan itu keindahanMu, kekuatan itu kekuatanMu, kekuasaan itu kekuasaanMu dan perlindungan itu perlindunganMu.
Ya Allah, jika rezekiku masih di langit, turunkanlah, dan jika di dalam bumi, keluarkanlah, jika sukar, permudahkanlah, jika haram, sucikanlah dan jika jauh, dekatkanlah.
Berkat waktu dhuha, kecantikan. keindahan, kekuatan, kekuasaanMu, limpahkan kepadaku segala yang Engkau telah limpahkan kepada hamba-hambaMu yang soleh.

Pengikut

JOM SINGGAH SHOPPE

Nak snek tradisional yang terlajak sedap, rangup dan inti padat??

Popia Simpulan Kasih,
Popia Gulung Kasih,
Karipap Mini,
Serunding Ikan Kg Laut.


Jom Singgah kat blog SNEK LAZAT dan SEDAP.. dan FB
SNEK LAZAT

Insyallah dijamin sedap tau sebab ramai yang borong sakan.. ramai yang repeat order. Order raya mencecah 300-500kg tapi ikut kemampuan juga la.. Alhamdulillah syukur sesangat. Anda bila lagi nak rasa??

Isnin, 25 Mac 2013

10 perkara menarik di kelantan...


Saje google pasal kelebihan kelantan nie.. kelate kan kaya dengan pelbagai makanan yang pelik2 tapi sedap yang pasti.. orang sume ramah tamah ye.. termasuk la kawe ye..hahha

Mood rindu kelate.. tetapi minggu depan nak balik kelate 2-4 hari juga.. sape yang nak order barang2 kat blog nie.. booking awal2 ye

1. Pasar malam tutup waktu maghrib

Kalau pasar malam kat tempat kita,x kira la even tengah azan pun still beroperasi betul x?Tapi berbeza kat kelantan,mereka akan tutup sekejap tanda menghormati seruan azan..haha..teringat masa mula2 datang kelantan,masa tue pasar dia bukak kul 5pm pastu kul 7pm dia tutup..punya la rasa kecewa,dah la sampai lambat,pastu pasar semua get ready nak tutup.agak blur la time tue kan wat happen,ouh rupanya kawan kelantan cakap memang dah jadi kebiasaan bila tibanya waktu solat maghrib. Patut dijadikan contoh kat negeri2 yang lain^^


2. Kaunter bayaran diasingkan lelaki dan perempuan

Yang nie memang 1st time jumpa,unik kan,^^ masa nak bayar tue terkejut jugak sebab ada dua tempat berasingan mengikut jantina. Pelik jugak kenapa nak asingkan tempat tapi bila difikirkan balik mungkin sebab dorang nak jaga batas antara lelaki dan perempuan. Lagi satu nak jaga sensitiviti wanita mungkin,yela kalau lelaki tengok apa yang perempuan beli(maksud kte yg private things la kan ^_ ~) mesti malu betul x. So kalau nak shopping kat Kelantan memang best la dan x perlu risau kalau lelaki nampak apa yang kita beli. So,senyum and enjoy ur shopping!



3. Iklan dalam bahasa Kelantan

Haha yang nie meme kawe nok suko la,kalau la yang x pandai cakap Kelantan mesti x faham kan. Tapi nie salah satu medium nak memperkenalkan bahasa Kelantan kat public. Kawe duk sini meta jah tapi buleh doh kecek klate,nak tau bakpo? Kawe ada hok saim Kelantan yang slalu aja kawe kecek, pah sep iyo meme suko la kalu ore luar panda kecek. Rugi sesangatla sapa yang pernah duk klate tapi pah loni tok leh kecek.^^ G blaja nuh bia buleh gok kecek deyh…(haha macam siam,selalu kene gelak)



4. Model iklan pakai tudung

Mesti ada yang terpinga2 bila tengok ixara aisyah pakai tudung kan sedangkan dia free hair. Well dah jadi satu peraturan asenya, semua model perempuan kena pakai tudung bila iklan mereka kat board besar tue jadi tumpuan umum. Satu contoh yang baik kan,Kelantan memang terkenal dengan negeri Islamic orang cakap,so dia kalau boleh nak cuba terapkan dalam semua perkara. Yang kelakar tue ada model nie kenchana devi pelakon india tue pakai tudung weyh…(ada sorang kawan bagitau) haha..nak gelak tapi dalam masa yang sama sangat respect sebab kat Kelantan je yang buat iklan macam tue.



5. Signboard bahasa jawi?

Ye jangan terkejut,haa..sapa cakap belajar jawi masa kecik2 dulu x kan diguna bila dah besar? Haa..nie la masanya tok korang praktikkan ilmu jawi yang ada tue. Hampir semua tau board ada translate jawi. Nampak x betapa negeri Kelantan sangat memartabatkan bahasa jawi, satu usaha yang baguskan supaya bahasa itu x hilang dek kemajuan yang semakin bertambah hari ke hari. Go,go chayok! Hee


6. Bahasa Kelantan

Macam negeri lain yang ada dialek dia sendiri macam Terengganu,kedah,perlis,macam tue jugak dengan Kelantan. Bagi kte bahasa dia x la susah sangat nak difahami, cuma kalau bercakap dengan makcik pakcik memang ambik masa gak nak tahu apa maksud dia,haha..yela mana x nya,dia cakap laju plus pekat sangat…kalau kengkawan cakap boleh faham lagi sebab many of them dah jadi Kelantan celup,haha,,,mungkin sebab diaorang dah bergaul dengan orang luar so bahasa pun boleh la adapt mengikut pergaulan kan. Apa pun,bahasa Kelantan memang menarik untuk dipelajari..^^

7. Istilah yang berbeza

Ada macam2 istilah tau yela,kadang2 kita cakap lain orang Kelantan nie cakap lain,gaduh2 punya gaduh padahal itu benda yang sama je..haha..x ke sengal en. Tapi lama2 kita akan tahu istilah2 nie, ada banyak sebenarnya tapi jarang guna so dah lupa dah hee..tapi yang paling ketara is nasi set=nasi bujang, nasi air=bubur. Nampak x beza dia,haha..senang cite kalau dah dating Kelantan tue guna la istilah dorang,jangan pakai istilah kita kalau x kita yang akan kelihatan pelik sebab mintak bukan2 yang kononya x da,padahal Cuma istilah yang berbeza.hee

8. Nama tempat yang unik

Haa…yang nama tempat nie banyak kte jumpa tau and kadang2 tue dengar mesti nak gelak haha..Tapi unik tau nme dia..antaranya melor:macam nama bunga kan, labok:macam labuh je skali dengar,hihi..manik urai:agaknya mungkin banyak manik terurai kot time tue,hehe..bunut susu:hah?apa tue..dalam bonet ada susu kew?? Haha..ok la setiap nama tue mungkin ada sejarah kan and nama tue ibarat identity negeri la…jangan gelak okay..kang marah orang kelantan^^

9.  Harga makanan murah

Yang nie memang x tipu la..dah la makan dia sedap sebab x pedas plus murah pulak..haha..makan memang x perlu risau la…kalau study kat Selangor rasanya memang x dapat harga semurah ini…biasa la kan banyak peniaga sekarang sesuka hati naikkan harga makanan ada tue sampai tekan pelajar2 lagi.Kesian la kat kami student2 yang hanya harapkan hutang ptptn kami nak makan nie…perbelanjaan kat Kelantan pun boleh kira murah jgak la.masa sedara mara tanya harga rumah sewa kte,mesti kte akan jawab,(mahal la rm140 sebulan) tapi ramai cakap okay la tue sekali api and air…kalau kat shah alam 140 tue rumah kosong je without facilities apa semua. So bersyukur lah ye tercampak study kat Kelantan ^^

10. semangat kenegerian yang tinggi

Kebetulan dan kira nasib la sebab dapat tengok sendiri suasana rakyat negeri Kelantan meraikan match bola baru2 nie melawan pasukan ATM. Haha…wah berpesta ye kalian semua…tahniah sebab menang n kalau nak tahu,sepanjang perjalanan dari kota bahru sampai la nak masuk sempadan Pahang,hamper semua kereta yang menuju ke Kelantan meletakkan bendera kat kereta masing2…pastu kat tepi2 jalan ada pulak budak2 kecik mengibarkan bendera,semangat weyh even tengah hujan time tue.haha..pastu kami pun stop kat rnr tau,mak ai..lagi dahsyat,semua orang pakai jersi red warrior dah macam rasa ada match pulak kat situ. Bayangkan la, kte rasa diaorang bukan berkonvoi tue tapi mungkin mereka ada ada matlamat yang sama iaitu menyokong pasukan red warrior so jadi bertambah semangat la bila Nampak puak2 mereka kan,hehe…terasa seolah ada sambutan Negara padahal its just a football match kan, respect gle la…^^v 

















wah..seriously rindu kelantan nanti^^ 
Gomo Klate Gomo !!

kredit- http://ainathirahmohdidram.blogspot.com

2 ulasan:

  1. waaa i enjoy membaca entri awk :) at the same time blh tmbh ilmu :)

    slm perkenalan from Brunei ^^

    BalasPadam

Sila - sila tinggal komen ye, jangan segan-segan.. wat mcm rumah sendiri je

Jawapan Segera



Name:




Email Address:




Pertanyaan mengenai produk @ harga









Form provided by Freedback.





LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...